عبدالمطلب پنج سنت حسنه را در میان اعراب بنیان نهاده بود که دین اسلام هم آنها را تایید کرد.
موضوع: تفسیر
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرجع ما به نقل از شفقنا، حضرت آیتالله العظمی ناصر مکارم شیرازی ظهر امروز در درس تفسیر خود در حرم مطهر حضرت معصومه(س) روز قدس را ابتکاری تاریخی دانست و اظهار کرد: راهپیمایی بزرگ این روز در حقیقت عزای اسرائیل و حامیان این رژیم است.
او افزود: اولین فایده روز قدس آن است که مظلومیت مردم فلسطین هیچگاه به فراموشی سپرده نمیشود زیرا گذر زمان یکی از حربههای دشمنان است ضمن اینکه مسلمانان هر سال به یاد این مسأله میافتند که قدس نخستین قبلهگاه آنان بوده است.
این مرجع تقلید با تاکید بر تلاش برای آزادی قدس خاطرنشان کرد: دومین فایده روز قدس این است که راهپیمایی این روز عاملی برای وحدت مسلمانان بوده و همه اقوام و ملل مسلمان با درک این حقیقت که قدس باید نجات یابد به پا میخیزند.
او شرکت در راهپیمایی روز قدس را فریضهای اسلامی دانست و گفت: این کار به عنوان امری ثواب در نامه اعمال شرکتکنندگان به ثبت خواهد رسید.
آیتالله مکارم شیرازی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به آیه 37 سوره مبارکه «احزاب» عنوان داشت: حضرت خدیجه غلامی به نام زید را به پیامبر اکرم(ص) بخشیده بود که حضرت هم او را آزاد کرد و به فرزندخواندگی پذیرفت و او هم آن چنان لیاقتی از خود نشان داد که به فرماندهی لشکر در جنگ موته رسید و در همان جنگ هم شهید شد.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به ازدواج زید با زینب، دختر عمه پیامبر اسلام(ص) و ناسازگاری میان آنها تصریح کرد: وقتی حضرت صیغه طلاق آنها را جاری کرد زینب احساس می کرد دچار شکست بزرگی در زندگی شده است بنابراین حضرت محمد(ص) او را به عقد خود درآورد؛ در آن زمان عرب پسرخوانده را مانند پسر میدانست و عقیده داشت نباید پدرخوانده با همسر سابق او ازدواج کند اما پیامبر(ص) این سنت غلط را شکست.
او با بیان اینکه پیامبر اکرم(ص) از اینکه پایههای اسلام سست شود از این ازدواج در هراس بود گفت: خداوند به ایشان امر کرد فرمان خدا را اطاعت کند و هیچ ترسی نداشته باش.
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به سنتهای فراوانی که عرب جاهلیت بر اساس آنها عمل میکرد بیان داشت: برخی سنتهای آن دوران خوب بودند و اسلام هم آنها را ادامه داد؛ بعضی دیگر هم قابل تبدیل شدن و تغییر شکل دادن بودند اما برخی دیگر کاملا اشتباه بودند و اسلام با آنها مبارزه کرد.
این مرجع تقلید افزود: عبدالمطلب که برخی او را جزو اوصیای حضرت عیسی(ع) میدانند شخصیتی بسیار محترم بود که پنج سنت خوب را در میان اعراب رایج کرده بود و اسلام هم آنها را تایید کرد.
او با اشاره به روایتی از امام رضا(ع) گفت: بر اساس حدیثی از آن حضرت، حرمت ازدواج با زن پدر برای پسر، دیه قتل به منظور کاهش قتل و غارت به میزان 100 شتر، هفت شوط طواف خانه خدا، پرداخت خمس گنج و نامیدن زمزم به نام سقایة الحاج یعنی وسیله سیراب کردن حجاج، پنج سنتی بودند که عبدالمطلب آنها را بنیان نهاد و مورد تایید اسلام قرار گرفت.
آیتالله مکارم شیرازی با اشاره به سنت و باور شوم بودن زنان در زمان جاهلیت خاطرنشان کرد: اسلام این سنت را اصلاح کرد؛ در حدیثی از نبی مکرم اسلام(ص) آمده است «زن بدقدم آن است که مهریهاش سنگین و خرج کردنش فراوان باشد».
استاد خارج فقه حوزه علمیه قم سنتهای کاملا غلط پیش از اسلام را مورد توجه قرار داد و گفت: زنده به گور کردن دختران به دلیل ننگ بودن آنها یکی از این سنتها بود ولی اسلام به وسیله تکریم دختران و زنان با این سنت اشتباه مبارزه کرد.
او همطرازیهای اشتباه میان اقوام و قبایل را یکی دیگر از سنتهای غلط دوران جاهلیت دانست و افزود: اسلام نشان داد هم کفو بودن برای ازدواج ربطی به خون و نژاد نداشته و تنها ایمان و عفت ملاک هم طرازی است.