بازدید این صفحه: 4385 تاریخ انتشار: 1392/5/5 ساعت: 07:43:51
یادداشتی از حجت الاسلام و المسلمین پویا؛
عبادالرحمن ترسایان از عذاب الهی (5)
یکی از نامهای قیامت، یوم الحسرة است و عذاب قیامت که با صفت غرام آمده است یعنی خسران و درد و حسرتی است که دایم همراه انسان است و موجب اذیّت و آزار انسان میگردد.
موضوع: اعتقادی
«وَالَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا کَانَ غَرَاماً * إِنَّهَا سَاءَتْ مُسْتَقَرّاً وَمُقَاماً» (فرقان، آیه 65 و 66)
یکی دیگر از اوصاف عبادالرحمن که در این سوره آمده است، توجه آنها به قیامت و جهان ابدی و عذاب آن است. از این رو قرآن میگوید: بندگان خدای رحمان علاوه بر توجه به دنیا، و عبادت خداوند، توجه خاصی به قیامت و عذاب الهی دارند و از خداوند میخواهند که: پروردگارا! عذاب دوزخ را از ما بگردان که عذاب آن دایم و همیشگی است. بیگمان آن بد قرارگاه و بدجایگاهی است.
یکی از نامهای قیامت، یوم الحسرة است و عذاب قیامت که با صفت غرام آمده است یعنی خسران و درد و حسرتی است که دایم همراه انسان است و موجب اذیّت و آزار انسان میگردد.
عبادالرحمن برای گرفتار نشدن به خسران عظیم قیامت، از خداوند میخواهند که این عذاب دایمی را از آن ها برطرف فرماید. اینان مصداق واقعی سوره والعصر هستند که با ایمان و اعمال صالحه خود از خسران عظیم قیامت نجات مییابند. آنجا که با قسم به عصر و زمان و یا بنا بر فرمایش حضرت امام خمینی(س) با قسم به عصاره همه موجودات یعنی انسان کامل (تفسیر سوره حمد، ص 237) میفرماید: «إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ» بندگان رحمانی خدا با همه مراقبت و مواظبتی که برای رفتار و کردار و گفتار خود دارند و در حالی که یاد خدا را فراموش نمیکنند و در عبادت او از دیگران پیشی گرفتهاند. هرگز از قیامت غافل نمیشوند و همچون اولیا خدا، پیامبران و ائمه، لحظهای از یاد قیامت غفلت نمیورزند و دائم در حال خوف و رجا به سر میبرند.
امام خمینی(س) در کتاب گرانسنگ شرح حدیث جنود عقل و جهل، در این باره به حدیثی از کتاب شریف کافی اشاره میکنند و میفرمایند:
در کافی شریف (کافی، ج 2، ص 364) روایت کند که خدای تعالی به عیسی فرمود: ای عیسی نرم کن برای من قلبت را و بسیار یاد من کن در خلوتها. و خشنودی من در آن است که در دعا تبصبص کنی؛ یعنی از روی خوف و رجاء و ذلّت و خواری به من متوجّه شوی. و در این دعا و ذکر زنده باش و مرده مباش.(ص123و124)
اولیاء خدا کسانی هستند که دایم در حال تفکر و تأمل هستند و یاد خدا را در دل دارند و از قیامت غافل نمیشوند. چنانکه در آیات آخر سوره آل عمران به برخی اوصاف بلند آنان اشاره میکند که: «الَّذِینَ یَذْکُرُونَ اللَّهَ قِیَاماً وَقُعُوداً وَعَلَى جُنُوبِهِمْ وَیَتَفَکَّرُونَ فِی خَلْقِ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ...» (آل عمران،آیه191). اینان خدای را در هر حال یاد میکنند و در حال تفکر در خلقت الهی هستند و آنها را باطل و بیهوده نمیدانند و توجه به عذاب الهی دارند و میگویند: «رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَذَا بَاطِلاً سُبْحَانَکَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ * رَبَّنَا إِنَّکَ مَنْ تُدْخِلْ النَّارَ فَقَدْ أَخْزَیْتَهُ وَمَا لِلظَّالِمِینَ مِنْ أَنْصَارٍ» (آل عمران، آیه 191 و 192)، بندگان خدا در ضمن تفکر در مصنوعات الهی، به عجز و ناتوانی و کوچکی خود اعتراف دارند و پناهنده به خداوند رحمان میشوند و اقرار میکنند که خداوندا! هر کس را داخل عذاب کنی، او را خوار و رسوا کردهای و هیچ یاوری در آنجا نخواهد داشت. از این رو است که یکی از اوصاف عبادالرحمن، دعای آنان برای نجات از آتش جهنم و گرفتاری همیشگی و سخت و طاقتسوز قیامت است.
منبع : جماران
کد خبر: 13925530470
1392/5/5
|