بازدید این صفحه: 6924 تاریخ انتشار: 1392/3/20 ساعت: 08:29:40
آداب و فضيلت دعا/آیت الله صافی گلپایگانی
سخن گفتن از فضيلت دعا با تصريحات مؤكد قرآن مجيد و احاديث شريفه بر فضيلت آن، توضيحِ واضحات است. بخش مهمّي از برنامههاي ديني اسلامي كه متضمن بخشهاي مهم ديگر مثل تعليم، تربيت، تزكيه و تكامل در ...
موضوع: اندیشه نویسنده: حضرت آیت الله صافی گلپایگانی
سلسله مباحث آداب و فضيلت دعا/شماره يك/فضيلت دعا
---------------------------------------
سخن گفتن از فضيلت دعا با تصريحات مؤكد قرآن مجيد و احاديث شريفه بر فضيلت آن، توضيحِ واضحات است. بخش مهمّي از برنامههاي ديني اسلامي كه متضمن بخشهاي مهم ديگر مثل تعليم، تربيت، تزكيه و تكامل در عقل، عقيده، ايمان و اخلاق است، دعا ميباشد.
در هنگام دعا، اتصال و ارتباط بنده با خدا محكم ميشود و عالم غيب و وجود صاحب اين جهان را كه همه به او محتاج و نيازمندند و خواه و ناخواه به حكم:
«وَللّه يسْجُدُ مَنْ فِي السَّماواتِ وَالاَرضِ طَوْعاً وَكَرْهاً وَظِلالُهُم بِالغُدُوِّ وَالاصال»
«هركه در آسمانها و زمين است با همه آثار وجوديش به رغبت و اشتياق و به جبر و الزام، شب و روز به طاعت خدا مشغولست».
خاضع حكم و فرمان او هستند، احساس و ادراك مينمايند و شعور، باور و ايمان او به علم و قدرت و ساير صفات كمال او، بيشتر ميشود.
بشر به فطرت خود، نياز به دعا و ميل به نيايش، تضرّع و ابتهال در برابر قدرت مافوقِ همة نيروهاي عالمِ مادي و كل جهان خلقت را درك مينمايد. و بدون دعا و توجه به حقيقتي كه مافوق تمام حقايق و قاهر، غالب و حاكم بر همه است، روحش آرام نميشود.
او كسي را ميخواهد كه در هر حال صداي او را بشنود و دَرِ خانهاش هميشه به روي او باز باشد و از حاجات او آگاه باشد و در هنگام بلا و سختي به او پناه ببرد و به او اميدوار باشد و از همة حالات و از راز دلش مطلع باشد و چيزي بر او مكتوم و مخفي نباشد و از عجز وناتواني منزّه و مبرّا باشد. چنانكه قرآن مجيد ميفرمايد:
«يَعْلَمُ ما يَلِجُ فِي الاَْرْضِ وَما يَخرُجُ مِنها وما يَنزِلُ مِنَ السَّماءِ وَما يَعرُجُ فيها وَهُوَ مَعَكُمْ اَيْنَ ماكُنتُمْ والله بما تَعْمَلونَ بصيرٌ».
«خدا ميداند آنچه به درون زمين ميرود و آنچه از آن خارج ميشود و آنچه از آسمان نازل ميگردد و آنچه در آسمان عروج ميكند. و او با شماست هرجا كه باشيد و او به آنچه ميكنيد بينا و آگاه است».
دعا، وجدانهاي تاريك را روشن و اشخاص خسته را از خستگي بيرون ميآورد و نشاط آنها را تازه ميكند و از تسلط يأس و افكار تشويش آميز و خطرناك بر انسان جلوگيري مينمايد. و در هنگام مصائب، تسلّي بخش او ميشود. و در مواقف عظيم و هراسانگيز كه شخص به ايستادگي، مقاومت، تحمل، بردباري و استواري نياز دارد، دعا همه اينها را به او ميدهد. هيچ ماده و سرمايهاي نميتواند به قدر دعا به انسان كمك و ياري كند.
امام سجاد ـعليهالسلامـ در يكي از حالات بسيار شورانگيز دعائياش ـ كه شرحش در كتابهاي سيرة اهلبيت ـعليهمالسلامـ مذكور است ـ به درگاه خدا عرض ميكند:
يا مَنْ قصده الضالون فاصابوه مرشداً وامه الخائفون فوجده معقلا متي راحة مننصب لغيرك بدنه ومتي فرح من قصد سواك بنيته؟
اي كسي كه گمراهان او را قصد كردند و او را راهنما و مرشد خود ديدند. و ترسناكان به سوي او رفتند و او را پناهگاه خود يافتند. كجا و چه زماني راحت است براي آنكه بدنش را براي غير تو بپا دارد و در برابر غير تو بايستد و خضوع و بندگي كند. و چه زمان فرح و نشاط است براي كسي كه غير تو را نيّت نمايد؟
افرادي كه به دعا راه نيافتهاند از بهترين لذايذ معنوي، محروم و در زندگي، بيپناهگاه هستند و در برابر هر حادثه و جرياني روحشان شكستپذير است و ناچار به هر دري روي ميآورد و به هر چيزي متشبث و به هر كس چاپلوسي و تملق ميگويند. آنها مخاطب اين شعر شاعرند كه ميگويد:
حاجت زخلق ميطلبي اين چه گمرهي است *** خاكت بسر مگر به خدا آشنا نه اي
البته احساس نياز به دعا و احتياج به آن در هنگام شدايد، بيشتر ميشود و بسياري حتي ناخودآگاه به خدا متوجه ميشوند و اگر به زبان هم نگويند به دل «يا ارحم الراحمين» و «يا من يجيب دعوة المضطرين» و... ميگويند. فطرت آنها كه بر توحيد است در اين مواقع بيدار ميشود. چنانكه در قرآن مجيد ميفرمايد:
قُلْ اَرَأيتَكُم اِنْ اَتاكُمْ عَذابُ اللهِ اَوْ اَتَتكُمُ السّاعَةُ اَغَيْرَ اللهِ تَدْعُونَ اِنْ كُنْتُم صادِقينَ بَل اِيّاهُ تَدْعُونَ
بگو آيا ميبينيد شما اگر آمد شما را عذاب خدا، يا ساعت (كه مراد از آن يا هنگام مرگ يا روز قيامت است) آيا غير خدا را (براي رفع اهوال و سختيهاي آن) ميخوانيد اگر راست ميگوييد، بلكه او را ميخوانيد.
در دعا موضوعي كه مهم است توجه بنده به فقر و نياز خود به خداي بينياز و غني است. و به عبارت ديگر: خودشناسي و خداشناسي است؛ خودشناسي به اينكه چيزي محسوب نيست و مالك چيزي نيست:
«لا اَملِكُ لِنَفسي نفعاً وَلا ضرّاً».
و خداشناسي به اين است كه انسان بفهمد كه: مالك همه خيرات و ولي همه نعمتها و برآورنده همه حاجتها و آفريننده و روزي دهنده همه چيز، خداوند متعال است. هرچه اين احساس فقر بيشتر باشد و معرفت به غنا و بينيازي خدا كاملتر گردد، درجه دعا و ربط بنده با خدا بالاتر و قويتر ميگردد و بيشتر ميفهمد كه خودش و همه بر او محتاجند. و همه بايد به او عرض حاجت كنند. او قاضيالحاجات و كافيالمهمات است. همه بايد دست حاجت به سوي او دراز كنند كه بيشتر حاجات آنها را بدون سؤال و درخواست آنها و بيآنكه آنها ملتفت به آن شده باشند برآورده نموده و برآورده ميسازد كه:
«هو الذي يعطي مَنْ يَسئله ومن لايسئله وما سئل وما لم يسئل وهو المبتديء بالنعم قبل استحقاقها».
دست حاجت چوبري پيش خداوندي بر *** كه كريم است و رحيم است و غفور است و ودود
نعمش نامتناهي كرمش بيپايان *** هيچ خواهنده از اين در نرود بي مقصود
توجه به غير او و توسل به غير وسايلي كه او قرار داده و برگزيده است، مثل توجه و توسل فقير به فقير و حاجت خواستن گدا از گداست. همانگونه كه در اين اشعار لطيف است كه ميگويد:
گدائي را گدائي ميهمان شد *** گدا بهر گدا جوياي نان شد
زمسكينان كويك نان طلب كرد *** كفي نان از پي مهمان طلب كرد
نشد كارش از آن بيمايگان راست *** كه نتوان حاجت الا ازغنيخواست
گدايان گر كم و گر بيش باشند *** همه بيمايه و درويش باشند
چه در وحدت چه اندر لاتناهي *** دهد امكان به نفي خود گواهي
زهي در وحدت وجود و غنايش *** جهان از تو غني و بي تو درويش
قال الله تعالي: «يا اَيُّها النّاسُ اَنْتُمُ الفُقَراءُ اِلَي اللهِ وَاللهُ هُوَ الغَنِي الحَمِيدْ».
«اي مردم! شما همه فقير و نيازمند به خدا هستيد و اوست كه تنها بينياز و حميد است (حميد، هم محتمل است به معني محمود و حمد شده مراد باشد و هم به معني حامد و سپاس گزارنده)».
در فضيلت دعا، اخبار و احاديث ـ چنانكه اشاره شد ـ بسيار است از جمله اين حديث ـ با توجه به فضيلت و ثواب بسياري كه قرائت قرآن كريم دارد ـ حائز اهميت است:
محمدبن الحسن باسناده عن الحسين بن سعيد، عن حمّادبن عيسي، عن معاوية بن عمّار قال: قلت لابي عبدالله ـعليهالسلامـ : رجلين افتتحا الصّلاة في ساعة واحدة فتلا هذا القرآن فكانت تلاوته اكثر من دعائه ودعا هذا اكثر فكان دعاؤه اكثر من تلاوته ثمّ انصرفا في ساعة واحدة، ايّهما افضل؟ قال: كلّ فيه فضل كلّ حسن، فقلت: انّي قد علمت انّ كلاّ حسن و أن كلاّ فيه فضل فقال: الدعاء افضل، اما سمعت قول الله عزّوجل: «وقال رَبُّكُم اَدْعُوني اَسْتَجِبْ لَكُمْ اِنَّ الَّذينَ يَسْتَكبِرُونَ عَنْ عِبادَتي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرينَ» هي والله العبادة، هي والله افضل، هي والله افضل اليست هي العبادة، هي والله العبادة، هي والله العبادة، اليست هي اشدهنّ؟ هي والله اشدهنَّ هي والله اشدهنّ هي والله اشدهنّ
«معاوية بن عمار گفت به امام جعفر صادق ـعليهالسلامـ گفتم كه: دو نفر با هم همزمان شروع به نماز كردند و همزمان با هم نماز را به پايان رساندند، يكي از آنها تلاوت قرآن را در نماز بيشتر از ديگري داشت و ديگري دعا بيشتر خواند كداميك افضل است؟ در جواب فرمود: هردو داراي فضيلتند و هر دو نيك هستند. پرسش كننده گفت: ميدانم كه هر دو فضيلت دارند و هر دو خوب هستند. فرمود: دعا فاضلتر است مگر نشنيدهاي فرموده خدا را كه ميفرمايد: پروردگارتان اين دعوت را كرد كه مرا بخوانيد تا استجابت كنم بدرستي كساني كه از عبادت من استكبار ميورزند بزودي با كمال ذلت، داخل جهنم خواهند شد. آن نماز (كه دعايش بيشتر است) والله عبادت است، آن نماز به خدا سوگند افضل است، آن به خدا سوگند افضل است آيا آن عبادت نيست؟ آن به خدا سوگند عبادت است، آن به خدا قسم عبادت است...».
و اين حديث را نيز از اميرالمؤمنين ـعليهالسلامـ بخوانيد كه ميفرمايد:
مَنْ اُعطِي اَربَعاً لم يُحْرَم اَربَعاً: مَنْ اُعطِي الدُّعاء لَمْ يُحرَمِ الاِْجابَةَ، وَمَن اُعطِي التَّوبَةَ لَمْ يُحْرَمِ الْقَبُولَ، وَمَنْ اُعطِي الاِستِغفارَ لَمْ يُحْرَمِ المَغفِرَةَ، وَمَنْ اُعطِي الشُّكْرَ لَمْ يُحرَمِ الزِيادَة
به هركس چهار چيز عطا شود، از چهار چيز محروم نميشود: كسي كه دعا به او عطا شود (موفق به دعا گردد) از اجابت محروم نميشود. و كسي كه توبه به او عطا شود (موفق به توبه شود) از قبول توبه محروم نميشود. و كسي كه استغفار به او عطا شود (موفق به طلب مغفرت و آمرزش گناه از خدا شود) از مغفرت و آمرزش محروم نميشود. و كسي كه شكر به او عطا شود، (وموفق به شكر نعمتهاي خدا شود) از زياد شدن نعمت محروم نميشود.
سپس امام ـعليهالسلامـ ميفرمايد: و تصديق اين (گفتار،) كتاب خداست كه:
در مورد اجابت دعا ميفرمايد:
اُدْعُونِي، اَسْتَجِبْ لَكُمْ
و در مورد استغفار ميفرمايد:
وَمَنْ يَعْمَلْ سوءً اَو يَظلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ يَسْتَغفِرِالله يَجِدِالله غَفُوراً رَحيماً
و در مورد سپاسگزاري ميفرمايد:
لَئِن شَكَرْتُم لَأزيدَنَّكُم
و در مورد قبول شدن توبه ميفرمايد:
اِنَّمَا التَّوبَةُ عَلَي الله لِلَّذينَ يَعْمَلُونَ السُّوءَ بِجِهالَة ثُمَّ يَتُوبُونَ مِنْ قَريب فَاُولئكَ يَتُوبُ الله عَلَيْهِم وَكانَ الله عَليماً حَكيماً
منبع: سایت معظم له
کد خبر: 1392320446
1392/3/20
آخرین مطالب 1392/5/6:
زمامداري علوي
1392/3/22:
"مکتب اجتهادی قم" و ویژگی های آن: آیت الله سید مصطفی محقق داماد
1392/3/20:
توصیه های حضرت آیت الله وحید خراسانی به مراقبت بر انس با ثقلین
|