حضرت آیت الله مکارم شیرازی گفت: امروز بزرگ ترین مفتیان اهل سنت توسط دولت ها تعیین می شوند و چنین اشخاصی چه می توانند در مقابل دولت هایشان انجام دهند؟ در حالیکه ویژگی حوزه های علمیه شیعی، استقلال آنهاست.
موضوع: سخنرانی
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)؛ این مرجع تقلید پیش از ظهر امروز در هفدهمین اجلاسیه اساتید سطح عالی و خارج حوزه علمیه قم که در مدرسه امام کاظم(ع) برگزار شد به حدیثی از حضرت محمد(ص) اشاره و اظهار کرد: ایشان می فرمایند هرچیز راهی دارد و راه بهشت، علم و دانش است.
او افزود: باید دید چرا بهشت به سوی عالمان می آید و درهای بهشت به روی اهل علم باز است؛ جواب روشن است زیرا جاهل دشمن داخلی خود یعنی هوای نفس را نمی شناسد ولی عالمان این نقیصه را ندارند.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه جاهلان دشمنان بیرونی یعنی شیاطین جن و انس را هم نمی شناسند و گاهی آنها را دوست خود می دانند گفت: جهل سبب می شود انسان دشمن شناس نبوده و علاوه بر این بیراهه از شاهراه هم از طریق علم شناخته می شود اما جاهل به بیراهه می رود و گمان می کند در مسیر سعادت است.
این مرجع تقلید ادامه داد: تعطیلی حوزه های علمیه در حال حاضر زیاد است و این امر در آینده بیشتر نمود می یابد زیرا ماه رمضان به تدریج به انتهای سال می رسد، تابستان هم که تعطیل است و بعد از آن ماه محرم فرا می رسد بنابراین باید فکری برای حل این مشکل ارائه کرد.
او خاطرنشان کرد: لازم است جلساتی برای مشکلات حوزه از سوی اساتید تشکیل شود، اینکه گفته شود حوزه افت تحصیلی دارد من هم موافق نیستم و حرف خلافی است زیرا هر سال مسائل فقهی را به مسابقه می گذاریم و شاگردان درس خود من، در تعطیلاتی که دارند رساله های جامعی تهیه می کنند.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه باید مشکلات حوزه را بر اساس اولویت ها، فهرست کرد و سپس راه حل ها را ارائه داد عنوان داشت: اگر انسان مرعوب مشکلات شود، راهکارهای لازم را هم گم می کند.
افت تحصیلی در حوزه واقعیت ندارد
استاد حوزه علمیه قم با تاکید بر تقویت شوق و انگیزه طلاب برای علم آموزی گفت: این شوق باید جنبه معنوی داشته باشد، اساتید باید حالات بزرگان پیشین را در لابلای دروس خود برای شاگردان بیان کنند تا آنها الگوهای مناسب را بشناسند و به آنها تأسی جویند.
او خاطرنشان کرد: افت تحصیلی در حوزه واقعیت ندارد ولی نباید به سمتی برویم که این امر واقعیت پیدا کند.
آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به سنت های خوب حوزوی مانند مباحثه میان طلاب گفت: رابطه نزدیک میان استاد و شاگرد، مطالعه درس برای درس و نه مدرک گرایی و تحصیل علم برای خدمت به امام عصر(عج) از دیگر ویژگی های حوزه های علمیه به شمار می روند که باید مورد توجه قرار گیرند.
این مرجع تقلید خواستار آمیختن پیشرفت های علمی و اخلاقی از سوی طلاب شد و عنوان کرد: در هیچ زمانی عوامل فساد اخلاق مانند امروز وجود نداشته و رسانه ها و فضای مجازی به همراه شبکه های ماهواره ای درصدد آن هستند که جوانان ایرانی را فاسد کنند تا مقاومتی در برابر هجوم دشمن نداشته باشند بنابراین باید تقوای در جامعه را تقویت کرد.
او به اهمیت درس های اخلاقی در دوران معاصر پرداخت و گفت: چون عوامل فساد بیشتر شده باید به همان نسبت، اهمیت بیشتری به اخلاق بدهیم.
آیت الله مکارم شیرازی به ضرورت حفظ استقلال حوزه های علمیه اشاره و اظهار کرد: افتخار حوزویان شیعه این است که حوزه ما مستقل بوده و مراجع مستقل هستند و هیچ وابستگی به دولت ها ندارند.
نباید اجازه داد استقلال حوزه ها به صورت خزنده تضعیف شود
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه اگر حوزه ها مستقل نبودند امام خمینی(ره) انقلاب اسلامی را رهبری نمی کرد گفت: امروز بزرگ ترین مفتیان اهل سنت توسط دولت ها تعیین می شوند و چنین اشخاصی چه می توانند در مقابل دولت هایشان انجام دهند؟ در عربستان سعودی، آل سعود تصمیمی خام و جنایت بار برای تجاوز به یمن گرفت که کاری احمقانه است و نتیجه ای هم برای آنها ندارد اما مفتیان این کشور هیچ اعتراضی نکردند و حتی گفتند در ماه حرام، حمله به یمن کاری حکیمانه و عاقلانه است زیرا مستقل نبودند.
او افزود: حوزه های علمیه شیعی از دولت حمایت می کنند اما نقاط ضعف و اشتباه را هم گوشزد می کنند و نقش انتقادی دارند؛ حوزه ای مطلوب امام عصر(عج) است که استقلال داشته و از وابستگی بپرهیزد.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه امروز در رأس نظام، عالمی دانشمند و مقتدر فعالیت می کند گفت: این امر هم نتیجه استقلال حوزه هاست و نباید اجازه داد به صورت خزنده، این استقلال تضعیف شود.
این مرجع تقلید با تاکید بر عمق بخشی به دروس حوزوی خاطرنشان کرد: نباید به بهانه های مختلف به ساده سازی دروس و پرهیز از طرح مسائل پیچیده پرداخت؛ عمق دروس در حوزه های علمیه شیعی زیاد است بنابراین باید آن را حفظ و از سطحی گرایی پرهیز کرد.
او با بیان اینکه در میان حوزه های علمیه افرادی نخبه و دارای استعدادهای درخشان وجود دارند گفت: باید این افراد را شناخت و به طور صحیح پرورش داد، عده ای باید مجهز شوند تا به سوی اجتهاد مطلق پیش بروند؛ مفسران و متکلمان قوی و توانا در برابر شبهات از دیگر نیازهای جامعه است که حوزه ها باید نسبت به آن اهتمام داشته باشند.