بازدید این صفحه: 4604 تاریخ انتشار: 1393/9/10 ساعت: 01:02:59
مرجعیت فقط برای پیامبر اکرم است و این را باید به خوبی تبیین کرد / محمد حسن ابوترابی
باید در سیره آن بزرگواران در تاریخ حیات سیاسی و حیات اجتماعی آنها سیر کنیم و آنگونه که هستند، تبیین و تعریف کنیم.
موضوع: اندیشه نویسنده: حجة الاسلام والمسلمین محمد حسن ابوترابی
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)؛
حجتالاسلام والمسلمین ابوترابی فرد با تاکید بر ضرورت معرفی درست شخصیت های دینی، پیامبر اسلام و اهل بیت ایشان، بیان کرد: باید در سیره آن بزرگواران در تاریخ حیات سیاسی و حیات اجتماعی آنها سیر کنیم و آنگونه که هستند، تبیین و تعریف کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن ابوترابی فرد،نائب رییس مجلس شورای اسلامی، در دیدار تعدادی از دست اندرکاران شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه)، با قرائت آیه انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا، گفت: از اینکه در خدمت یک مجموعه آراسته به مبانی فکری و ارزش های اخلاقی و رفتاری و تجربه ارزشمند قابل قبول در عرصه مسایل اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، رسانهای، علمی، دانشگاهی و دانشجویی هستم و توفیق داشتم که در طول سالیان متمادی از نزدیک از خدمات و فعالیتهای بزرگواران بهرهمند باشم، خداوند متعال را شاکرم و از اینکه این مجموعه امروز در تبیین مجموعه فعالیتهایی که در جامعه پیروان مکتب اهل بیت(ع) انجام میشود، در سایت شفقنا، فعالیت قابل قبول و موثری را آغاز کردند و تداوم بخشیدند هم بسیار مسرور و خوشحال هستم.
وی با اشاره به موفقیتهای سایت شفقنا، آنهم در دوران کوتاه این نهاد فرهنگی و دینی و علمی، این موفقیتها را مبتنی بر چند امر مهم دانست و تصریح کرد: اولا اینکه موضوع فعالیت، موضوعی فاخر و برجسته و پرجاذبه است و این مساله شاید مهمترین اصل توفیق باشد. مکتب اهل بیت(ع) یک مکتب مبتنی بر خردورزی و عقلانیت و مبتنی بر معارف ناب قرآن و سنت و سیره پیامبر اعظم (ص) است و اگر ما امروز خود را جیرهخوار مکتب اهل بیت پیامبر اعظم میدانیم به دلیل آن است که پیامبر اعظم و قرآن کریم ما را به این راه توصیه فرموده و تاکید داشتهاند؛ لذا در واقع ما در سفره پیامبر اعظم (ص) نشستهایم و تمام افتخارمان این است که کلام آن بزرگوار را بهتر دریافت، تبیین و بازگو کنیم و به او آراسته شویم.
ابوترابی فرد اظهار کرد: ابان ابن تغلب که یکی از شاگردان برجسته مکتب اهل بیت(ع) است و در مدرسه فقهی، علمی و تربیتی امام باقر و امام صادق (ع) تربیت شده است، در کلامی به توصیف شیعه پرداختهاند که به نظر من یکی از زیباترین و گویاترین و کاملترین و در عین حال موجزترین جملات در توصیف شیعه و مکتب اهل بیت است. وی میفرماید؛ الشیعه، الذین اذا اختلف الناس عن رسول الله(ص) أخذوا بقول علّیٍ(ع). ایشان در توصیف شیعه میفرماید؛ شیعه کسانی هستند که یک مرجع بیشتر نمیشناسند و آن هم مرجعیت رسول الله است. در این مکتب ما یک مرجع میشناسیم و در نزد ما مرجعیت فکری و اعتقادی و علمی و ربط ملک و ملکوت و همه و همه در شخصیت پیامبر اعظم خلاصه شده است و ما اگر قرآن را به عنوان کتاب آسمانی برگزیدیم برای این است که پیامبر اعظم فرموده است که این کلام الله است و سخن خداست. اگر اهل بیت پیامبر اکرم را برگزیدیم برای این است که پیامبر اکرم فرمودند که انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی. لذا مرجعیت فقط برای پیامبر اکرم است و این را باید به خوبی تبیین کرد.
حجتالاسلام ابوترابیفرد در ادامه خاطرنشان کرد: ابان همچنین میفرماید؛ حالا در مرجعیت پیامبر اعظم آیا امکان اختلاف در نقل کلام و نقل سیره و سخن پیامبر وجود دارد؟ در فهم کلام پیامبر اکرم احتمال دارد که اختلاف بشود یا نه احتمال اختلاف نیست؟ تاریخ اسلام بیانگر این اختلاف است و اختلافها را نشان داده است اما برای اختلاف چه کردهایم؟ اگر اختلاف شد در اینکه کلام رسولالله کدام است؟ اگر اختلاف شد که مراد از این کلام چیست و اگر اختلاف شد در اینکه سیره پیامبر اعظم کدام است، چه باید کنیم؟ ایشان میفرماید که شیعه در مورد اختلاف یک مرجع را برای رفع اختلاف میشناسد و آن هم علیابن ابیطالب(ع) است. اگر اشتباه میکنیم شما راه بهتری را به ما نشان دهید تا به آن راه برویم. به قول این مرجع عالم اسلام، آنجا که اختلاف نیست و همه اتفاق نظر داریم، همه به همان عمل میکنیم و در خیلی از مسایل اتفاق نظر داریم. اتفاق نظر داریم که قرآن کلام خداست و قبله کعبه است و نمازها این چنین است لذا در جایی که اتفاق نظر هست، بحثی نداریم اما در اختلاف نظرها اگر اختلافی بود ما به علیابن ابیطالب مراجعه میکنیم و کلام او را بهترین تفسیر و بیان برای کلام رسولالله میدانیم زیرا پیامبر اعظم(ص) این شخصیت را نزدیکترین شخصیت به خودشان معرفی فرمودند. علی مع الحق و الحق مع علی و انا مدینه العلم و علی بابها و دهها روایتی که محدثین اهل سنت و جماعت و شیعه نقل کردند موید این حقیقت است.
وی با تاکید بر اینکه گمان نمیکنم در عالم اسلام کسی در این استدلال بخواهد خدشه وارد کند و بگویند ما در مورد اختلاف، مرجعی را میشناسیم که از علی ابن ابیطالب(ع) تواناتر است؟ اظهار کرد: از قول ابان؛ اگر میشناسند به واقع میتوانند معرفی کنند. ابان بعد میفرماید که در کلام علی ابن ابیطالب (ع) هم ممکن است اختلاف ایجاد شود. میفرماید اگر در کلام ایشان اختلاف شد، قول امام صادق(ع) را باید شاخص قرار دهیم و اگر در اینجا هم شخصیتهای دیگری را میشناسند، مانعی وجود ندارد که معرفی کنند. آنقدر این شخصیت، شخصیت برجستهای است که یک رجلی مانند مالک که از روسای بزرگ اهل سنت است، میگوید که مانند امام صادق(ع) را نه چشمی دیده و نه گوشی شنیده و نه در قلب انسانی خطور کرده است. هر قدر شما از یک شخصیت کامل تصور داشته باشید امام صادق فراتر از آنهاست و علما و شخصیتهای بزرگ اهل سنت شاگرد آن بزرگوار بودند چه مستقیم و چه با واسطه. این تعریف شیعه است.
ابوترابی با اشاره به اینکه معرفی چنین تفکر و اندیشهای در دنیای اسلام و جامعه بشری که در حوزههای مختلف فکری و در عرصههای گوناگون زندگی دارای مبانی روشن و اصول متقن و مبتنی بر منطق و مبتنی بر ادله معتبر و مستحکم شرعی است، لازم است، گفت: اگر مطالبی که در این نظام فکری مطرح میشود بازگردد به برهان، بر مبانی روشن برهانی و منطقی و علمی استوار است که قابل نقد و تزلزل نیست و اگر برگشت، به ادله شرعی و ادله متقن و مستحکم شرعی تکیه دارد. یا نقل معتبر است یا اگر مستند به منطق و برهان است در یک برهان متقن و مستحکم استوار است. تبیین این نظام فکری برای جامعه و انعکاس اخبار این مجموعه بزرگ کاری بسیار ارزشمند است که در عرصههای مختلف میتواند برای جامعه خدمات فراوانی را داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه یکی از دلایل موفقیت این نهاد فرهنگی باز میگردد به آن مجموعهای که از این نهاد حمایت و پشتیبانی میکنند و تلاش برای رشد این مجموعه را در دستور کار خود قرار دادهاند، تصریح کرد: شخصیتی مانند آیتالله سیستانی دامت برکاته به عنوان یک شخصیت برجسته و فاخر دنیای اسلام در عرصههای علمی و اخلاقی و عرفانی و در عرصه سیاسی با یک کارنامه درخشان و فاخر شناخته شدهاند و امروز برکات این مرجعیت دینی و علمی بر کسی پوشیده نیست. اگر حمایت از یک کار ارزشمند فرهنگی را در دستور کار قرار دادند، این خود بیانگر صحت عمل مجموعه و خود یک شاخص مهمی است برای صحت حرکت و نقشه راه درستی که پیش رو دارند. از این زاویه هم کار از یک اتقان و استحکام قابل قبولی برخوردار است که امیدوارم این استحکام روز افزون باشد.
به گفته وی، نکته سوم هم اینکه کارگزاران این مجموعه که از یک تجربه طولانی موفق در عرصههای فرهنگی و اجتماعی برخودار هستند و آراسته به خصایص اخلاقی و رفتاری و خدمات قابل قبول و ارزشمند هستند، بحمدالله موجب بالندگی و رشد این مجموعه شده اند و امیدواریم که خداوند توفیقات شما و همکاران محترم شما را روزافزون کند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی، خطاب به دست اندرکاران سایت شیعی شفقنا، با اشاره به اینکه تلاش کنید که هر قدمی که برداشته میشود، از یک اتقان و استحکام علمی برخوردار باشد، اظهار کرد: اگر اینطور باشد دوام داشته و پایدار خواهد بود. کلمه مبارکه لا تقف ما ليس لك به علم را همیشه در دستور کار داشته باشید. اگر خبری منتشر میشود این خبر از اتقان کامل علمی برخوردار باشد و از صحت و سلامت بهرهمند باشد.
وی با تاکید بر اینکه سایت شفقنا، در کنار این اتقان و استحکام علمی و کارشناسی باید آراسته به اخلاق و آموزههای حیاتبخش دین در این عرصه باشد، گفت: هیچ کاری که خدا ناخواسته، غیراخلاقی است و با اصول ارزش های اخلاقی اسلام هماهنگ نیست، در این مجموعه دیده نشود. این مساله را باید به شدت مراقب بود. هر قدر طهارت اخلاقی مشاهده شود، میزان اثرگذاری ارتقا خواهد یافت که در این حوزه هم جای بحث فراوان است.
ابوترابی، ارائه سطح مدیریت قابل قبول و کم هزینه و با کیفیت را از دیگر نکات در کنار این اصول شایسته دانست و خاطرنشان کرد: ما هر جا یک مدیریت صحیح را اعمال کنیم به نتایج درستی میرسیم و هر کجا از این اصل فاصله بگیریم آسیب میبینیم. به میزان ارتقای دانش، ارتقای انگیزه و تعهد دینی و ارتقای مسوولیتهای اجتماعی و مسوولیت در برابر خدا و خلق، این مدیریت ارتقا پیدا میکند. هر قدر دوستان و همکاران آراسته به این ویژگی ها باشند میتوانند مدیریت بهتری را به نمایش بگذارند. قرآن کریم دو سطح از مدیریت کلان و خرد را به ما معرفی میکند. در مدیریت کلان حضرت یوسف میفرماید؛ اجعلنی علی خزائن الارض، مدیریت کلان اقتصادی مصر را به من بده زیرا من از دو ویژگی مهم برخوردارم. اول اینکه امین هستم و در قله علم قرار دارم. این لایق و شایسته کردن من برای پذیرش مسوولیت. ثانیا حفیظ هستم و در قله امانت قرار دارم. لذا سپردن مسوولیتها به افرادی که از بالاترین ظرفیت علمی و کارشناسی و بالاترین تعهد و آراستگی به ارزش های اخلاقی و رفتاری و امانت در انجام شایسته مسوولیت برخودار هستند، کار را ارتقا میبخشد.
وی یادآور شد: در مدیریتهای میانی هم آن خانم، فرزند حضرت شعیب به پدرشان فرمودند که آن جوان را که حضرت موسی برد و او را نمیشناخت، استخدام کن؛ زیرا بهترین کسی که استخدام کنی کسی است که دو ویژگی داشته باشد؛ اول اینکه قوی باشد و توانا باشد و کار را بتواند بخوبی انجام دهد چراکه در امور کشاورزی او را میخواست. دوم اینکه امین باشد. بنده در چند ساعتی که با او بودم دیدم که این جوان امین است. در کارهای خرد و میانی قوت و امانت و در کارهای کلان قله علم و قله مسوولیت و شناخت کار و حفاظت صحیح از آن که انشاءالله در مجموعه همکاران شما هست و هر وقت ارتقا پیدا کند، قطعا موجب رشد بهتر این مجموعه خواهد شد که امیدوارم در این راه هم موفق باشید و ما هم قدرشناس زحمات هستیم.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم تبیین حقیقت و واقعیت معارف اسلام گفت: اگر درست به تبیین معارف اسلام بپردازیم، معارف قرآن کریم، نهجالبلاغه و رسول اکرم و پیشوایان معصوم دین، همه این جلوههای زیبای مورد اشاره در این معارف در اوج خود مورد توجه قرار میگیرد. جایگاه عقل، جایگاه اخلاق و جایگاه عدالت در معارف اسلام و اهل بیت(ع) به وفور مشاهده میشود. اصلا تمام معارف ما در این حوزهها قرار دارد. راه دوم این است که شخصیت اولیای دین را که در پیشاپیش آنها پیامبر اعظم اسلام و اهل بیت آن بزرگوار قرار دارند و این جایگاه را هم همه مذاهب قبول دارند، معرفی و در سیره آن بزرگواران در تاریخ حیات سیاسی و حیات اجتماعی آنها سیر کنیم و آنگونه که هستند، تبیین و تعریف کنیم و طبیعی است که ارزش ها را در آنجا برجسته مشاهده میکنیم. این است که میبینیم وقتی آن دانشمند مسیحی میخواهد نامی برای حضرت علی انتخاب کند میگوید صوت العدالت فی اسلام، فریاد عدالت در تاریخ اسلام. وقتی تاریخ زندگی و حیات حضرت علی را بررسی میکند میبیند که عدالت موج میزند لذا یکی از راهها توجه به این حوزه است.
وی در پایان توجه به تربیت یافتگان مکتب تشیع را مورد اشاره قرار داد و گفت: شخصیتهای برجستهای تجسم سلوک در راه اهل بیت (ع) بودند. شخصیتهایی که در تاریخ اسلام بودند، در تاریخ معاصر هم هستند مانند امام خمینی(ره)، رهبری معظم انقلاب اسلامی و آیتالله سیستانی و آیتالله بهجت و دیگر مراجع و این شخصیتهایی که ذوب شدند در راهی که اولیای دین آموختند و تمام دغدغه آنها این بوده است که دین را بشناسند و راه اهل بیت (ع) را بشناسند و در این راه قدم بردارند و هیچ دغدغهای جز این نداشتند. این شخصیتها را هم معرفی کنید.
کد خبر: 13939104343
1393/9/10
|