صفحه اول  اخبار اندیشه آخرین استفتائات آثار فقهی مرجع استخاره تماس با ما درباره ما
مرجع ما پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه http://marjaema.com
مطالب مهم
تبلیغات
اخبار
اوقات شرعی
اخبار حوزه و دانشگاه
» تأکید نماینده مجلس بر اجرای قوانین حوزه زنان
» گزارش تصویری از مراسم عزاداری و سوگواری شهادت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)
» پیکر آیت الله موسوی اردبیلی در حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد
» بیانیه حضرت آیت الله مکارم شیرازی در پی حکم اخیر شیخ الازهر: کشتار غیر مسلمین در هر کجای دنیا شدیداً محکوم است
صفحه اول  >> اخبار >>
مرجع ما | جامعه‌ای که گناه را ترک کند و واجبات را انجام دهد خداوند به اندازه کافی برایش باران می‌فرستد
بازدید این صفحه: 4644          تاریخ انتشار: 1393/8/21 ساعت: 01:26:33
 حضرت آیت‌الله جوادی آملی:
جامعه‌ای که گناه را ترک کند و واجبات را انجام دهد خداوند به اندازه کافی برایش باران می‌فرستد

در بیانات امام سجاد (ع) آمده است که به اندازه عطش هر بوته‌ای از گیاه خداوند قطره‌ای باران را مشخص کرده است به گناه انسان است که گیاهان تشنه می‌ماند. این مار و عقرب‌ها به وسیله ما در خشکی می‌مانند این گوسفند‌ها که تشنه می‌مانند به خاطر گناهان انسان‌است. بنابراین اگر جامعه‌ای گناه نکند و واجبات را انجام دهد خداوند به اندازه کافی برای‌شان باران می‌فرستد و سد‌هایشان را پر می‌کند.

موضوع: تفسیر

 

 

به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)؛

 

 

حضرت آیت‌الله العظمی جوادی آملی در سلسله جلسات درس تفسیر خود در تفسیر آیات 22 تا 23 سوره «زمر» روز سه شنبه، 20 آبان ماه، بیان کرد: اینکه در آیه 19خداوند با دو استفهام انکاری به پیامبر فرمود شما نمی‌توانید آنها را از آتش نجات دهید برای رحمت للعالمین بودن وجود مبارک حضرت است از یک سو، اولی من انفسهم بودنش از سوی دیگر است که وجود مبارک حضرت خیلی علاقه‌مند بود که کسی نسوزد اما ذات اقدس اله به ایشان فرمود که تو تمام تلاش و کوشش خودت را برای نسوختن اینها کردی اما آنها با تمام تلاش و کوشش تو نیز مبارزه کردند و دیگر اینها اهل نجات نیستند. لذا با دو استفهام انکاری در یک سطر یا کمتر از یک سطر فرمود اینها دیگر اهل دوزخ هستند.

وی افزود: در ادامه آیات خداوند تفاوت مردان با تقوا و بی تقوا را بیان کرد و فرمود که آنها اهل نار هستند اینها اهل نور هستند، با تقوایان «فهو علی نور من ربه» اند، بی تقوایان «من فی النار»اند البته این من فی النار می‌تواند این باشد که الان یک عده در آتش هستند اما چون توجه ندارند سوخت و سوز احساس نمی‌کنند نه اینکه در نار نباشند یک وقت احساس می‌کنند که گر گرفته‌اند و در آتش هستند. اینها در حقیقت الان در آتش هستند اما بعد می‌فهمند. اینکه برخی از بزرگان می‌گفتند برخی از انسان‌ها وقتی حرف می‌زنند ما احساس می‌کنیم از دهانشان آتش بیرون می‌آید به همین خاطر است. چون اینها در حقیقت در اینجا هم در آتش هستند اما چون توجه ندارند نمی‌فهمند.

این مفسر قرآن کریم عنوان کرد: خداوند در ادامه آیات به خلق و نزول باران می‌پردازد و می‌فرماید اگر ما می‌خواستیم باران را تلخ و شور خلق می‌کردیم در حالی که باران بسیار لطیف است « أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَلَكَهُ يَنَابِيعَ فِي الْأَرْضِ ثُمَّ يُخْرِجُ بِهِ زَرْعًا مُخْتَلِفًا أَلْوَانُهُ ثُمَّ يَهِيجُ فَتَرَاهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَجْعَلُهُ حُطَامًا إِنَّ فِي ذَلِكَ لَذِكْرَى لِأُولِي الْأَلْبَابِ؛ آيا نديده‌اى که خدا از آسمان آبى فرو فرستاد، پس آن را در چشمه‌هايى که در درون زمين هستند راه داد، سپس به وسيله آن کشتزارى را که رنگ‌هاى آن گوناگون است برمى‌آورد، سپس آن کشتزار خشک مى‌گردد، آن گاه آن را مى بينى که زرد شده است، سپس خُردش مى‌کند؟ قطعاً در اين دگرگونى‌ها، براى صاحبان خرد تذکّرى بر يکتايى خداست» بر این اساس ما آب را نازل کردیم و چون ما به مهندسی زمین آگاه هستیم ما آب را راهنمایی و هدایت می‌کنیم که به کجا برود به کجا نرود در کجا جمع شود که به صورت منبع بعدها استفاده شود، همه اینها را ما تنظیم کردیم. اگر تبهکاری کردید ما دستور دادیم که مقداری سطح آب پایین برود که شما نتوانید با وسایل سنتی و صنعتی این آب‌های جمع شده را استخراج کنید تا شهر شما پژمرده و تاریک شود. بعد فرمود که ما به وسیله این آب حیات به مزارع شما می‌دهیم. شما حرث می‌کنید یعنی یک جماد را که بذر باشد به جای دیگر در داخل زمین منتقل می‌کنید و آن کسی که زرع می‌کند ما هستیم چرا که ما به آن جان و حیات می‌دهیم.

وی ادامه داد: بنابراین چون همه این‌ کارها را ما کردیم و همه اینها دست ماست اگر خدای ناکرده بیراهه رفتید ما این راه را می‌بندیم. در بیانات امام سجاد (ع) آمده است که به اندازه هر عطش هر بوته‌ای از گیاه خداوند قطره‌ای باران و سهم گیاه از باران را مشخص کرده است به گناه انسان است که گیاهان تشنه می‌ماند. این مار و عقرب‌ها به وسیله ما در خشکی می‌مانند این گوسفند‌ها که تشنه می‌مانند به خاطر گناهان انسان‌است. بنابراین اگر جامعه‌ای به اندازه همین که گناه را ترک کنند و واجبات را انجام دهند خداوند به اندازه کافی برای‌شان باران می‌فرستند و سد‌هایشان را پر می‌کند. اگر گروهی که نیز با وجود اینکه مومن نیستند در نعمت باشند چرا که آنها اگر چه دنیا‌ی‌شان تامین باشد آخرت‌شان تامین نخواهد بود.

آیت الله جوادی تصریح کرد: هیچ کسی دشمن ما نیست مگر غرور و خودخواهی ما، با هر دشمنی می‌توان کنار آمد اما انسان با غرور و خودخواهی، شیطان و نفسش نمی‌تواند کنار بیاید. انسان با مار و عقرب و دیگر حیوانات می‌تواند کنار بیاید و با آنها زندگی کند اما با اینها نمی‌تواند. مار و عقرب اگر چند باری انسان را بگزند دیگر انسان را نمی‌گزند اما اگر یکبار انسان به این نفس خودش گوش دهد مگر این نفس دیگر رها می‌کند انسان را. اگر یکبار انسان به نامحرم نگاه کند دیگر مگر انسان می‌تواند جلوی نفس خودش برای نگاه نکردن به نامحرم را بگیرد. هر اندازه که انسان نفسش را اطاعات کند نفس انسان یک قدم جلوتر می‌آید. پیامبر اکرم (ص) می‌فرماید: « انّ اعدی عدوّک نفسک الّتی بین جنبیک» شیطان و نفس انسانی حتی نظیر شیطان انسانی و استکبار جهانی نیست چرا که آن نهایت مال انسان را نفت و گاز انسان را می‌برد اما نفس انسان آبروی و جان انسان را می‌خواهد. او تمام تلاشش را می‌کند تا آبروی انسان را ببرد. تنها کار او این است که انسان را مسلوب الحیثیه بکند.

وی اضافه کرد: همچنان که در این آیه بیان شده است خداوند در جایی که سخن از شکم و خوردنی است انسان را در کنار حیوان ذکر می‌کند و در این آیه نیز بیان کرده است که همه این‌ چیزهایی که خداوند اعم از باران و زرع به شما عطا کرده است برای شما و حیوانات و دام‌های شماست. اما خداوند هر جا بخواهد از علم و معرفت سخن بگوید انسان را در ردیف فرشتگان می‌‌آورد.

این مفسر قرآن کریم بیان کرد: سپس فرمود: « أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَى نُورٍ مِنْ رَبِّه» مشروح الصدر کسی است که سینه‌اش باز است برای دریافت معارف با قصی الصدر یکسان نیستند. در قران فرمود که ما حرف‌ها را بازگو می‌کنیم گوش شنوا آن را تحویل می‌گیرد. گوشی این حرف‌ها را تحویل می‌گیرد، ظرفی این‌ حرفا‌ها را تحویل می‌گیرد که جایی برای دریافت این معارف داشته باشد و جایی برای آنها گذاشته باشد. خداوند می‌فرماید ما این ظرف را دادیم اما انسان این ظرف را با چیز‌های دیگر پر کرد. به همین خاطر نمی‌تواند این معارف الهی را در این ظروفی که به او دادیم قرار دهد. انسان ظرف خودش را با سریال، روزنامه، قصه و داستان چیزهای دیگر پر می‌کند و وقتی که پر شد دیگر جای برای معارف باقی نمی‌ماند.

شفقنا

کد خبر: 1393821302038
1393/8/21

Share

بدون نظر

نام
پست الکترونیکی
وب سایت
متن