بازدید این صفحه: 3753 تاریخ انتشار: 1393/5/31 ساعت: 03:23:52
بحث علمی روی آموزه های امام صادق(ع) صورت نمی گیرد / رضا حق پناه
یک استاد حوزه علمیه تحلیل سخنان امام صادق(ع) در جامعه را ضروری دانست و بیان کرد: هر مقدار معارف اهل بیت(ع) در جامعه ای شناخته و به آن عمل شده به همان مقدار انسان به سمت کمال، سعادت و حیات طیبه حرکت کرده است و در جامعه ما هم به ظاهر تبلیغات فراوان است اما آن چیزی که مهم است تحلیل سخنان امام صادق(ع) و عملیاتی کردن آن در جامعه است که کمتر صورت می گیرد.
موضوع: دیدگاه
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه)؛
یک استاد حوزه علمیه تحلیل سخنان امام صادق(ع) در جامعه را ضروری دانست و بیان کرد: هر مقدار معارف اهل بیت(ع) در جامعه ای شناخته و به آن عمل شده به همان مقدار انسان به سمت کمال، سعادت و حیات طیبه حرکت کرده است و در جامعه ما هم به ظاهر تبلیغات فراوان است اما آن چیزی که مهم است تحلیل سخنان امام صادق(ع) و عملیاتی کردن آن در جامعه است که کمتر صورت می گیرد.
حجت الاسلام دکتر رضا حق پناه در گفت و گو با خبرنگار شفقنا(پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) آموزه های مکتب جعفری را آموزه های قرآن کریم دانست و گفت: اهل بیت(ع) مفسر وحی و کلام خدا هستند و آموزه های مکتب اهل بیت به همان گستردگی و وسعتی است که در قرآن وجود دارد اگر ما بخواهیم مکتب اهل بیت را به درستی بشناسیم باید با آموزه های قرآن کریم آشنا باشیم. امامان ما از جمله امام صادق(ع) که مذهب شیعه منتسب به آنها است تا آنجا که توانستند مکتب قرآن و وحی را تبیین کردند و تعلیم دادند.
او اظهار کرد: امامان بعد و قبل از او به خاطر شرایط خاص اجتماعی و خفقان حاکم بر جامعه نتوانستند مسایل فقهی را به خوبی تبیین کنند یک فرصت و برهه کوتاهی به دست امام باقر(ع) و امام صادق(ع) افتاد و اینها توانستند مکتب اسلام را تبیین کنند و به قدری این تبیین دقیق و گسترده بوده که مکتب شیعه را به حضرت امام صادق (ع) منتصب می کنند درحالی که مذهب شیعه اختصاصی به معارف آن حضرت ندارد ایشان راهی را رفتند که امام حسین(ع) و اما سجاد(ع) رفتند برای دیگر ائمه زمینه فراهم نبود تا شاگرد پروری کرده و مطالب را بیان کنند و این فرصت به دست امام صادق(ع) افتاد که گفته شده 4000 نفر از محضر او استفاده می کردند و از این باب به مکتب جعفری معروف شده است.
استاد حوزه علمیه مشهد با در پاسخ به این پرسش که آیا جامعه شیعه توانسته است به عمق همه معارف اهل بیت دست پیدا کند یا نه بیان کرد: علما، بزرگان و فرهیختگان در این راه تلاش های بسیار زیادی انجام دادند اما انصاف این است که دسترسی و رسیدن به عمق همه آن معارف کار دشواری است و هر کسی نمی تواند ادعا کند به همه معارف دست پیدا کرده است و هر مقدار که معارف اهل بیت در جامعه ای شناخته و به آن عمل شده به همان مقدار انسان به سمت کمال، سعادت و حیات طیبه حرکت کرده است. در جامعه ما به ظاهر تبلیغات فراوان است اما آن چیزی که مهم است تحلیل سخنان امام صادق(ع) و عملیاتی کردن آن در جامعه است اما بحث علمی روی آموزه های آنها صورت نمی گیرد.
او با اشاره به اینکه شناخت مقدمه عمل به آموزه های دینی است ادامه داد: امام صادق(ع) فرمودند«ایمان تمامش عمل است». ایمان دو خصوصیت دارد یکی در دنیا و دیگری در آخرت که امام صادق(ع) آن را تبیین کرد. خصوصیت ایمان در دنیا این است که انسان را از گناه وکج رفتاری باز می دارد اما ویژگی آخروی ایمان همان است که انسان را از عذاب حفظ می کند چنانچه امام رضا(ع) از پدران خود نقل می کند« کسی که درست ایمان بیاورد و لا اله ال الله را بگوید و به شروط آن عمل کند در دنیا از گناه و در آخرت از عذاب در امان خواهد بود».
حق پناه پیاده کردن آموزه های امامان در جامعه را نیازمند شناخت و عمل دانست و گفت: تا نشناسیم نمی توانیم عمل کنیم و تا عمل نکنیم، آنچه را که شناختیم به طور صحیح در وجود ما نهادینه نخواهد شد و این به عهده آگاهان است که در این راه پیش قدم شوند و بشناسند و بشناسانند. یعنی حوزه های علمیه وظیفه تربیت انسان های وارسته و متعهد که انسان هایی باشند که دین را با تمام ابعاد آن شناخته و در تمام زندگی خود آن را پیاده کرده باشند و بعد همان را تبلیغ کنند دارند. حوزه های علمیه به دنبال کاری که امام صادق(ع) انجام دادند سه وظیفه را بر عهده دارند شناخت دقیق و عمیق از معارف اسلام و آموزه های مکتب جعفری، عمل به آنها و تبلیغ و رساندن آن به افرادی که منتظر شناخت پیام مکتب جعفری هستند.
او در پایان خاطر نشان کرد: موفقیت نهادهای دینی در این رابطه نسبی است و نمی توان گفت آنها به طور کلی ناکام بودند شناخت مکتب امام صادق(ع) که تمامیت مکتب اسلام است نیازمند یک شناخت جامع است ممکن است تعدادی از نهادها بعضی از ابعاد این مکتب را شناخته باشند و همان هم تبلیغ کرده باشند اما ما نیاز به شناخت جامع از تمام زوایای مکتب امام صادق(ع) داریم که یک مجموعه فکری، اعتقادی، منسجم و به هم پیوسته است و همه باید در آن نقش آفرینی کنند ما در بعضی جهات توفیقاتی به دست آوردیم ولی متاسفانه در برخی دیگر عقب هستیم.
کد خبر: 1393531301479
1393/5/31
|