بازدید این صفحه: 5341 تاریخ انتشار: 1392/12/6 ساعت: 01:05:42
فتوای نه تن از مراجع عظام تقلید درباره نامگذاری فرزند، مستحبات آن و حق پدر و مادر در این مورد
آیات عظام حضرت آیت الله سیستانی ،حضرت آیت الله شبیری زنجانی، حضرت آیت الله صافی گلپایگانی ،حضرت آیت الله حکیم ،حضرت آیت الله مکارم شیرازی، حضرت ایت الله سید صادق روحانی، حضرت آیت الله نوری همدانی،حضرت آیت الله صانعی به پرسش شفقنا درباره چگونگی نامگذاری فرزند پاسخ گفته اند.
موضوع: استفتائی
آیات عظام حضرت آیت الله سیستانی ،حضرت آیت الله شبیری زنجانی، حضرت آیت الله صافی گلپایگانی ،حضرت آیت الله حکیم ،حضرت آیت الله مکارم شیرازی، حضرت ایت الله سید صادق روحانی، حضرت آیت الله نوری همدانی،حضرت آیت الله صانعی به پرسش شفقنا درباره چگونگی نامگذاری فرزند پاسخ گفته اند.
به گزارش مرجع ما (پایگاه اطلاع رسانی مراجع شیعه) به نقل از شفقنا، متن پرسش و پاسخ این مراجع تقلید شیعیان در پی می آید:
در نامگذاری فرزند، دستور اسلام رعایت چه وجوهی است؟ آیا توصیه ای به نامگذاری فرزندان با بهره گیری از نام چهارده معصوم (علیهم السلام) یا اقربای آنان به میان آمده است؟
در صورتی که بین والدین بر سرنام فرزند اختلاف باشد و به تفاهم نرسند،حق تعیین نام نهایتابا مادر است یا پدر؟
اسلام ، به نامگذاری نیکو،توصیه کرده است.
هرکدام می توانند ازنامگذاری خودشان استفاده کنند.
|
حضرت آیت الله العظمی سید سعید حکیم
مستحب است نام فرزند را از بدو تولد تا روز هفتم اگر پسر باشد، «محمد» نامگذاری کنند وسپس یا همان را ثابت نگه دارند یا تغییر دهند وحق نام گذاری مربوط به پدر است ومناسب است که با دیگران مخصوصا با مادر مشورت صورت بگیرد و روایت شده که صادق ترین نامها اسمهایی هستند که متضمن عبودیت خدا باشند مانند عبدالله، عبد الرحیم و افضل آنها اسمائ انبیاء وافضل آنها نام مبارک « محمد» است.
و در روایت نقل شده خانه ای که درآن محمد و احمد و علی وحسن وحسین و جعفر و طالب و فاطمه باشد فقر وارد آن خانه نمی شود.
|
دین مبین اسلام به مساله نامگذاری فرزندان به نامهای نیکو و تغییر نامهای (حتی قبل از ولادت)، بیان مصادیق نامهای نیک و گذاشتن کنیه برای فرزند توجه ویژه ای مبذول داشته است.
(صاحب وسائل در ده باب، روایات متعددی را در این زمینه نقل کرده است.) سفارش شده است فرزند را به نام عبدالله و مانند آن که عبودیت خداوند را می رساند و اسامی اهل بیت « علیهم السلام» به ویژه محمد، علی، احمد، یا فاطمه نامگذاری کنند.و اگربه نام محمد، احمد، علی، یا فاطمه نامیدند او را اکرام کنند. پدر و مادر هر دو می توانند فرزند را به نامی بخوانند (در صورتی که هتک شخصیت وی نشود) و در فرض بقاء نزاع مصلحت رعایت شود.
|
حق تعیین نام با پدر است و پدر هم باید توجه داشته باشد که یکی از حقوقی که فرزند بر پدر دارد این است که اسم خوب برای او انتخاب نماید. مانند عبدالله و عبدالرحیم و عبدالرحمن و یا اسم یکی از انبیا ویا اسم یکی از ائمه علیهم السلام و بهترین اسم بین اسامی انبیا اسم مبارک خاتم الانبیا یعنی محمد است.
البته اگر مادر هم اسامی اسلامی را پیشنهاد می نماید پدر خوب است با او توافق نماید و منازعه ننمایند و الله العالم.
|
حضرت آیت الله العظمی سید صادق روحانی
در یک دسته از روایات معصوم (ع) می فرماید: افضل الاسماء اسماء الانبیاء و در بعضی روایات مستحب است تسمته باسم محمد ص در یک روایت محمد (ص) می فرماید کسی که چهار پسر داشته باشد یکی به نام حسن نباشد جفا کرده است و در جمله از روایات توصیه به اسم علی (ع) نموده است ،در بعضی روایات حضرت می فرماید: فقر داخل خانه ای که اسم اهالی خانه محمد- احمد- علی و حسن و حسین و جعفر و طالب و فاطمه باشد، داخل نمی شود.
و در جمله از روایات است که اسم حکم و حکیم و خالد و مالک و یس و ضرار و الاماء و اعدا و ائمه گذاشته نشود
|
حضرت آیت الله العظمی جعفر سبحانی
از نظر شرع نامگذاری فرزند حق پدر است. در حدیث آمده است : (ان یحسن اسمه و یحسنَّ أدبه) بهترین اسمها نامی است که حاکی از بندگی خداوند باشد در هر حال باید از هر نامی که حاکی از گرایش های غیر دینی خودداری کرد.
البته در این مسائل بهتر این است که به توافق برسند.
|
در دستورات اسلامی برای نامگذاری احکامی صادر شده است و از مجموع آنها استفاده می شود نام هایی بگذارند که کودک را به خدا و اولیا نزدیک کند و بهتر این است که پدر و مادر در موارد اختلاف از مشورت بزرگان فامیل استفاده کنند و اختلاف را برطرف سازند.
|
ج1- در اسلام توصیه شده است که فرزندان را به اسامی نیکو نامگذاری کنید و بهترین نام ها اسامی انبیا و ائمه علیهم السلام و فاطمه زهرا سلام الله علیها است و افضل آنها محمد است.
ج2- در نام گذاری فرزند باید والدین با تفاهم و احترام به نظرات یکدیگر به توافق برسند و نباید موجب اختلاف میان زوجین شود بهرحال حق فرزند بر پدر است که اسمی نیکو و زیبا برایش انتخاب نماید.
|
در فرض سوال سزاوار است والدین با هم تفاهم نمایند وگرنه اولویت با پدر است
|
کد خبر: 13921264101
1392/12/6
آخرین مطالب 1392/11/30:
فتوای چند تن از مراجع عظام تقلید درباره اعدام در ملاء عام
1392/11/16:
فتوای چند تن از مراجع عظام تقلید درباره خسارت الزام به عقب نشینی املاک اوقافی توسط شهرداری
|